Agricultura românească, blocată încă în secolul trecut. Când va izbucni revoluția economică.

Agricultura, piscicultura, creşterea animalelor şi prelucrarea hranei se anunţă a fi, în următorii ani, unul dintre cele mai spectaculoase business-uri din România.

Potrivit unei analize Frames & FACTORY 4.0, pe fondul dezvoltării lanţurilor de producţie şi creşterii vânzărilor la nivel local şi internaţional, cele peste 160.000 de firme din acest sector ar putea depăşi borna de 100 de miliarde de lei cifră de afaceri, în următorii 2 ani.  

România are potenţialul de a hrăni mare parte din Europa. I s-a spus ,,grănarul’’ Europei, ţara cu cele mai fertile terenuri şi cu o reţea de ape cum în nicio altă ţară de pe bătrânul continent nu găseşti. De la potenţialul fantastic la ratarea unei alte şanse, agricultura şi sectorul de producţie alimentară din România au reuşit o adevărată misiune imposibilă.  

Potrivit datelor Frames & FACTORY 4.0, sectorul a crescut semnificativ în ultimii ani, în ciuda concurenţei acerbe a produselor din import şi a lipsei de ,,know-how’’ a zecilor de miniştri care s-au perindat pe la Ministerul Agriculturii. Altfel spus, agricultura, ca de altfel multe alte ramuri ale economiei, s-a adaptat din mers, s-a decuplat de la decizia politico-administrativă, iar performanţele s-au văzut mai ales în ultimii ani.  

Datele de la Ministerul Finanţelor, INS şi Registrul Comerţului arată că în 2019, înainte de criza COVID, cele 162.000 de firme care activează în aceste sectoare au raportat o cifră de afaceri istorică de 84,1 miliarde de lei şi un profit fără precedent, de aproape 7 miliarde de lei.  

Pandemia şi seceta cruntă din 2020 au făcut ca business-ul să scadă anul trecut cu aproape 8 mld. lei, la 76,2 miliarde de lei, iar profitabilitatea netă să coboare la 6,1 mld. lei.  

În ciuda pandemiei, a secetei cumplite şi a bolilor care au decimat efectivele de animale, piaţa agricolă şi de alimentaţie din România s-a adaptat şi a reuşit să evite o aterizare forţată. În 2020, firmele de profil au raportat un rezultat similar cu cel din 2017, semn că managementul a funcţionat, iar focusul pe clientela locală a fost o carte câştigătoare, arată analiza Frames & FACTORY 4.0.  

Eforturile pentru rentabilizarea afacerilor s-au văzut şi în evoluţia pozitivă a datoriilor sectorului. Acestea au coborât de la nivelul de 77 miliarde de lei, înregistrat în 2019, la 64,6 miliarde lei în 2020. Pierderile nete au coborât de asemenea, anul trecut, aproape de pragul de 2 miliarde de lei.

Citește mai mult…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ro_RORomanian